Alimentaţia Sănătoasă

Prospeţimea şi calitatea alimentelor sunt importante, de când ingredientele nesănătoase creează ama, sau toxine în corp. O dietă care este bazată pe carne, alcool, alimente procesate, produse lactate şi zahăr alb şi produse fainoase produc mult ama, ducând al boli, respiraţie urât mirositoare, piele lipsită de luciu şi păr  nesănătos, în timp ce alimentele proaspete şi naturale îţi oferă energie şi vitalitate şi lasă frumuseţea naturală să strălucească prin tine.
Pentru mulţi dintre noi, mâncarea este doar combustibil, în cele mai rele cazuri, inamic. Cărţile de gătit moderne au stabilit standarde necunoscute generaţiilor anterioare, deşi majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt preparate comercial. Aproape jumătate dintre noi sunt la un regim pentru slăbit tot timpul şi greutatea medie creşte uşor. Nu e de mirare că mulţi dintre noi văd mâncarea cu anxietate.Perspectiva ayurvedică este ca o gură de aer proaspăt sattvic. Ne învaţă că mâncatul este o plăcere şi face numai bine. Acest lucru nu duce la mărirea apetitului: în schimb, înseamnă puţină ocupare a timpului şi gândire în prepararea mâncării din ingrediente proaspete, apoi să savurezi în timp ce mănânci.
Ayurveda mai accentuează şi nevoia de a digera corect mâncarea, de când digestia săracă apare din produsele care pot produce ama. De aceea, fiecare tip dosha are nevoie de a mânca un alt tip de alimente: acelea care sunt mult mai uşor de digerat.
Gătitul cu dragoste:
In ziua de azi ne simţim prea grăbite pentru a mai găti cu ingrediente proaspete. Dar ritmul liniştit al tăierii legumelor şi a amestecării în tigaie poate crea un spaţiu liniştit în acea zi. Iar reţetele simple Ayurveda iau puţin timp pentru preparare. Intr-o casă tradiţională indiană, bucătăria este aproape un loc sacru. De când orice în creaţie se crede că are suflet, orice are dreptul de fi tratat cu respect, mai ales mâncarea, care împarte forţa vieţii, sau prana, cu eterul. Urmaşii ayurvedici cred că sentimentele pe care le ai când găteşti intră în mâncare şi afectează pe oricine mănâncă. Aşa că nu dispreţui timpul pe care îl petreci când găteşti. Dacă îţi place să găteşti un tip de mâncare, nu simţi numai dragoste pentru cei care îl vor mânca (inclusiv şi tu) şi aşteaptă cu nerăbdare mâncarea, vei înzestra mâncarea cu beneficii de sănătate care nu pot fi cumpărate.
Lucruri de bază pentru alimente:
Principalul dietei ar trebui să fie fructe proaspete şi legume gătite, cereale, nuci şi seminţe. Adaugă salate şi anumite alimente animale, depinzând de dosha. Produsele organice locale ale sezonului sunt cele naturale, deoarece perioadele lungi în transportare sau depozitare reduce valorile nutritive.
Carnea şi produsele lactate ar trebui să fie produse organice. Alimentele de provenienţă animală din ferme sunt periculoase chiar şi după standardele de est: pot fi bolnave sau pot conţine reziduuri de medicamente. Dar asemenea alimente sunt dăunătoare prin standardele ayurvedice: vieţile mizerabile ale animalelor produc prana de o calitate proastă, iar acţiunea ta în susţinerea educaţiei intensive creează o karma rea.
Urmaşii Ayurveda sunt deseori vegetarieni. Alimentele din plante sunt pline de pline de prana si alegerile organice sunt cele mai bune, deoarece cultivarea lor lipsita de chimicale nu le dauneaza nici lor, nici mediului. Acestea sunt cele mai hranitoare alimente fizice si pshice pe care le poti gasi.
Cum să mănânci:
•    Mănâncă regulat, lăsând cel puţin patru ore între mese.
•    Nu mânca numai dacă ţi-e foame. Dacă nu ai apetit, aşteaptă până la următoarea masă, consumând multă apă caldă între. Dar nu trăi fară mâncare mai mult de o zi.
•    Intotdeauna stai jos când mănânci şi nu îţi concentra atenţia pe alte activităţi.
•    Mănâncă încet şi savurează mâncarea. Acest lucru te va opri să mănânci prea mult, deoarece ia un timp creierului tău până înregistrează că ai mâncat destul.
•    La masă, axează-ţi atenţia numai pe mâncare: culoarea sa, forma, mirosul, textura şi gustul. Nu vei mânca mai mult când mintea se concentrează asupra mâncării.
•    Mănâncă fructe crude singure, nu ca parte a mesei.
•       Posteşte cu sucuri de fructe şi legume şi apă, o zi din lună.
- Pentru Ayurveda, migdalele sunt pline de prana; în termeni estici sunt bogate în vitamina E, calciu şi grăsimi benefice oricum, o degustare perfectă.
ce să bei
•    Bea destulă apă pentru a te asigura că urina este întotdeauna de un galben pal: până la 2 litri/3 litri pe zi este benefic. Apa caldă sau fierbinte este cea mai bună, iar Ayurveda nu recomandă apa rece ca gheaţa. Alte băuturi sănătoase sunt ceaiurile din plante, laptele (depinde de dosha ta), sucurile din fructe şi din legume.
•    Ceaiul de ghimbir întăreşte agni, focul digestiv. Apa caldă de asemenea ajută digestia şi ar trebui consumată pe tot parcursul zilei.
•    Alege o băutură mai sănătoasă mai des decât alcoolul sau stimulente ca şi cafeaua sau ceaiul.
- Sucul de merişor şi mere sunt ambele pline de vitamine. Diluează sucurile de fructe cu apă, pentru cele mai bune efecte asupra corpului.
- Ghimbirul este recunoscut pentru întărirea digestiei şi pentru îndepărtarea greţii.
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce Face ca Dieta Smoothie să Fie Diferită?

Retete de Smoothie - Sanatoase, Delicioase

Dieta Macrobiotică Recenzie

 Home